Forum

Temat: sporty walki dla 4latki

Asztir

Czechowice - Dziedzice

Data: 15.11.2012; 20:05

Witam!
Proszę o pomoc w znalezieniu klubu który szkoli dzieci w wieku 4,5 roku z zakresu karate lub judo, super byłaby też capoeira. Ta ostatnia sztuka walki wiem, że jest prowadzona w Bielsku ale od 6 tego roku życia. Również w Fitness Klubie wszystko jest od 7go roku życia :( Ja natomiast widzę u córki chęć do takich ćwiczeń już i wydaje się mi iż jest w stanie uczestniczyć w tego typu zajęciach. A może jest coś przygotowującego do tego typu zajęć - jakaś gimnastyka? Nie potrafię znaleźć nic aktualnego w necie... :/
Byłabym wdzięczna za linki lub namiary jakiekolwiek :)

naniby

czechowice

Data: 15.11.2012; 21:02

kobieto jeżeli jest od 6-tego roku życia to chyba nie dla widzi mi się tylko dla bezpieczeństwa dziecka - ty chyba blondynka ?

pozitivvib...

cz

Data: 15.11.2012; 22:01

zapraszam na kung fu do bielska bialej mozliwe ze w sekcji dla dzieci rowniez mogą byc 4 latki, niech pani zadzowni do trenera i sie upewni, wiecej info jak i kontakt na:
http://www.scq.za.pl/index.html

blubek79

czechowice-dz

Data: 15.11.2012; 22:34

trening tego typu wymaga samodyscypliny i mozolnej pracy. tak małe dzieci nie zdają sobie z tego sprawy i trudno im jest skupić się na powtarzaniu jednych i tych samych ruchów. nie wspominam o wytrzymałości kondycyjnej.
dzieciaki oglądają filmy i myślą że po miesiącu będą wykonywać salta itp a do tego trzeba lat treningu. dlatego też na wszelkie sporty walki zapisują troszkę starsze dzieciaki, które można przymusić.

wiem, że w SP5 jest klub karate i gdy pytałem mogłem zapisać swoje dzieci 5 i 7 letnie. może ci się uda....
moim zdaniem lepiej zapisz dziecko na szkółkę pływania, tańce czy inne, które będzie kojarzyć z zabawą, a za jakieś 2 lata gdy jeszcze się nie znudzi sportami walki wróć do tematu. szkoda zrażać dziecko do mozolnych treningów

Nyczu

Bielsko-Biala

Data: 15.11.2012; 23:26

Zajęcia dla dzieci to zajęcia ogólno-sportowe ogólno-rozwojowe przygotowujące do trenigu Karate Tradycyjnego. A nie uczenie dzieciaków lania się po ryjach.
Są to zajęcia dla gr. 4 latków oraz 5-6 latków. Można użyć stwierdzenia zabawy w Karate. Trenerzy stosują takie ćwiczenia, które rozwijają koordynacją ruchową i uczą dzieci zachowania na treningu i w grupie rówieśników.
Zajęcia Karate dla dzieci są przede wszystkim treningiem ciała, rozwijaniem ich zdolności motorycznych ale i nauczania kultury dalekiego wschodu. Jest to niezmiernie ważne zwłaszcza w treningu sztuk walk. Szacunek oddawany trenerowi, partnerowi czy sztuce którą studiują, zaczyna funkcjonować w życiu codziennym. Adept karate przenosi kulturę zachowania z DOJO (sala ćwiczeń) do swojego realnego świata. Podczas trenowania uczy się dyscypliny i organizacji swojej pracy

@Asztir nie masz co czekać tylko trzeba znaleźć Ci klub, a nie słuchaj przestraszonych
Bardzo dobry pomysł i z pewnością sam się o tym przekonasz jak zapiszesz dzieciaka

nick60

czecho

Data: 16.11.2012; 03:23

Asztir, troszkę chyba za wcześnie na sztuki walki dla 4- letniego dzieciaka, ale tylko dlatego że dzieci w tym wieku są bardzo ruchliwe i często rozkojarzone. Będzie im trudno nie wychodzić poza ramy dyscypliny treningowej, która jest nieodzowną częścią sztuk walki. Zupełnie inaczej zachowują się już 7- latki.
Nie słyszałem o żadnym klubie w naszej okolicy który by przyjmował 5-latki :(
Dla dzieci od 6 roku polecam karate SEIDO: http://www.seidoczechowice.pl/
SP5 wtorki i czwartki o 19.00

blubek79

czechowice-dz

Data: 16.11.2012; 10:17

nicki....
rok temu chciałem powrócić do treningu karate, a że mam 2 dzieciaków (wówczas 5 i 7 lat)chciałem je również zapisać.
wspomniany przez ciebie klub karate seido nie widział problemu by przyjąć w swoje szeregi 5 latka. niestety dla mnie dorośli i dzieci mają zajęcia w różnych godzinach.

komodora

czechowice dziedzice

Data: 16.11.2012; 23:14

Nie pamiętam kiedy uczestniczyłam w forum ale ten temat mnie ruszył "sporty walki dla 4latki " błagam daj sobie spokój ciesz się macierzyństwem

Asztir

Czechowice - Dziedzice

Data: 17.11.2012; 08:50

Nyczu dziękuję za jedyną sensowną odpowiedź w tym temacie. Dziękuję za linka.
Dla geniuszy tematu - zobaczcie co 6-7 letnie dzieci w stanach potrafią zrobić w różnych dyscyplinach - taniec, walki itd. 4 latek potrafi się skupić już na dłuższą chwilę o czym świadczą wyniki w nauce z przedszkola mojego dziecka.
Ponadto pytając o takie "przygotowanie" dokładnie mam na myśli zabawę połączoną z nauką i generalnie nie przyjmuję do wiadomości, że 4 latki można przez godzinę trzymać na treningu jak dorosłego. No ale cóż, najwyraźniej nie tylko ja tutaj jestem blondynką ;) a macierzyństwem się cieszę bardzo i dlatego stawiam na rozwój swojego dziecka - amen ;)

kornik15

czdz

Data: 17.11.2012; 09:26

stawiaj dalej, może ci dziecko kiedyś podziękuję za zmarnowane dzieciństwo, no ale tak to jest jak rodzice są zbyt ambitni

pozitivvib...

cz

Data: 17.11.2012; 11:41

według mnie dobra postawa Asztir - jak twoje dziecko wytrwa i nie przejdzie na ciemną strone mocy (komputer, telewizor) to za kilknaście lat będziesz mogła być z niego dumna. Sam załuje ze rodzice mnie nie zapisali na jakies sporty za dzieciaka, zmarnowany potencjał, napewno nie popelnie tego bledu ze swoimi dziecmi ;) pozdrawiam ambitnych

Asztir

Czechowice - Dziedzice

Data: 17.11.2012; 13:43

Kornik nie wiedziałam, że spędzanie fajnie i miło czasu ze swoimi rówieśnikami to zmarnowane dzieciństwo... najlepiej jest siedzieć przed kompem albo TV i nic nie robić... Dziwne te Wasze wyobrażenia o dzieciństwie, no ale każdy ma jakieś swoje.

jedrula

Czechowice-Dziedzice

Treść wiadomości USUNIĘTA przez ADMINISTRATORA forum, dn. 20-11-2012 godz. 10:10 z powodu naruszenia zasad określonych w regulaminie forum: §4

nick60

czecho

Data: 18.11.2012; 16:13

Jędrula przestań...
Asztir a tutaj dzieciaczki z Niepołomic (karate tradycyjne):
http://www.youtube.com/watch?v=2hdCm8FKgHg

A tu zobaczysz trening między innymi z dzieciakami:
http://www.youtube.com/watch?v=Hvi4-9P6ORg

czesio84

zadupie

Data: 18.11.2012; 19:52

Dziwni jestescie sport to sport nie macie pojecia co to sa sztuki walki nie tylko bicie po mordzie ale przedewszystkim samoobrona i logiczne myslenie czy wczesniejsie zacznie tym lepiej powodzenia :) Asztir nie przejmuj sie tymi zacofanymi ludzmi taki urok czdz

zmora

czechowice-dziedzice

Data: 21.11.2012; 12:03

Mój dzieciak chodzi do SP 5 na karate seido,przyjdź na zajęcia z dzieckiem,na godz.17 we wtorki i czwartki.Jest naprawdę świetna atmosfera,dużo ruchu i fajna zabawa,chodzą naprawdę małe dzieciaczki.Prowadzący są fantastyczni,wiedzą jak zdopingować dzieci do ruchu i uśmiechu.Gwarantuję,że to nie jest stracony czas,my chodzimy od ponad roku i nie zamierzamy zrezygnować,bo to naprawdę świetne zajęcia ogólnorozwojowe.Koszt 80 zł mies.;)

Nowi klubowicze

Nikka

Bytomki
w klubie od: 2025.03.25

Medispaw

Czechowice-Dziedzice
w klubie od: 2025.03.24

MCH83

Polska
w klubie od: 2025.03.18

orchid

Czechowice-dziedzice