Forum

Temat: Quady... kto ma i gdzie jeździ po okolicy?

macko

knw

Data: 07.07.2011; 20:56

czy ktoś ma taki pojazd? jeśli tak to gdzie jeździ? mamy w okolicy ciekawe tereny... :)

knebel

cor

Data: 07.07.2011; 23:03

napisz mi numer gg odezwe sie do Ciebie Macko.

marcinmoog

Cz-Dz

Data: 08.07.2011; 12:08

Jeden gnojek jeździ na pewno - pojeździł sobie niedawno po polnej błotnistej dróżce odchodzącej z ul. Cmentarnej a następnie tym błotem zasyfił asfalt na długości około 50 m na tejże ulicy.

Tak więc Panie Boże przed bezmózgami quadowcami uchowaj nas.

knebel

cor

Data: 09.07.2011; 17:06

Na motorach źle na quadach źle może niektórym po prostu żal dupsko ściska,że ja w ciepły dzionek mogę popykać po łące a Ty ''GNOJKU'' stoisz na placu osranym przez kury i Cię skręca??!! kiedyś konie srały po ulicach teraz panisko kupił tico na raty to mu nawet trochę błota na drodze przeszkadza!! Ogarnij się człowieku..

919

Data: 09.07.2011; 20:16

Knebel lepiej się zaknebluj, chamie ! bo to akurat chamstwo i prostactwo jeździć tym obrzydliwym wyjcem ludziom koło domów i na szlakach turystycznych. Jeżeli założyciel tematu pyta , gdzie jeździć , to chyba to głównie miał na myśli.Wszysko ma swoje miejsce , nawet zamiłowanie do błota można realizować z kulturą.

macko

knw

Data: 10.07.2011; 11:17

I po co ta pyskówka?
W naszej okolicy jest kilka miejsc dla quadów, ja najczęściej jeżdże na terenach wokół lotniska, gdzie jeszcze polecacie?

knebel

cor

Data: 10.07.2011; 12:55

919

bij ode mnie i czytaj ze zrozumieniem gościowi nie pasuje błoto na drodze nikt nie pisze o napierniczaniu komuś pod oknami a drogi są po to by po nich jeździć i nie ubliżaj mi więcej pajacu.

Brzydal

Czechowice- Dz.

Data: 10.07.2011; 13:05

Kodeks Wykroczeń:

Rozdział XI.

Wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacji.

Art. 91. Kto zanieczyszcza drogę publiczną lub na tej drodze pozostawia pojazd lub inny przedmiot albo zwierzę w okolicznościach, w których może to spowodować niebezpieczeństwo lub stanowić utrudnienie w ruchu drogowym, podlega karze grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.

A gdyby tak z powodu owego błota na drodze doszło do wypadku to tez byłbyś taki mądry?

Przykład:

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071106/POWIAT07/71106015

knebel

cor

Data: 10.07.2011; 22:40

Nie wiem jak można mieć takie bzdurne rozumowanie? quad to nie traktor czy fadroma nie zostawi na jezdni góry błociska a jeśli pójdziemy takim tokiem rozumowania to wyjdzie na to że lepiej nie wstawać rano z łóżka bo można złamać nogę. I słusznie jak wyżej napisane że temat dotyczy gdzie można fajnie pojeździć ale zawsze musi się znaleźć ktoś komu wszystko przeszkadza! nie wspomnę już o tym że zazwyczaj najwięcej do powiedzenia ma ten kto sam wobec innych nie jest fer. Pozdrawiam quadowców i osoby wyrozumiałe i tolerancyjne.

rojal

Czechowice- Dz

Data: 11.07.2011; 06:08

mnie też by się nie podobało takie jeżdżenie. powoli robi się druga plagą po bezmózgich motoświrach na ścigaczach (tych bez kultury drogowej).Kładami to po łąkach i bezdrożach a nie po ulicy plugawić asfalt.ciekawe czy w ogóle macie na to homologacje?

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 11.07.2011; 07:27

A może jeszcze wymagałbyś od quadowców zaświadczenia o szczepieniach? Bzdury, kolego! Jak wszystko w naszym życiu, tak i jazda na quadzie jest dla rozumnych. Jeśli brudzi drogę, łamie prawo i nieważne, że traktor bardziej. Motocyklista czy quadowiec są takimi sami uczestnikami ruchu, jak każdy kierowca samochodu. Obok mojego domu często jeżdżą i jedni i drudzy, nie widzę różnicy, zachowują się na swoich ryczących maszyn bardzo w porządku. Nie mam żadnych zastrzeżeń ani do quadowców, ani do motocyklistów, a ni samochodziarzy. Oczywiście, idioci się zdarzają, ale to minimalny ułamek normalnych. Dokładnie taki sam, jak wśród pieszych.
P.s.
Miejsc do jazdy jest sporo, a najlepsze chyba wokół lotniska, jak już ktoś napisał.

gaba_

czechowice-dziedzice

Data: 11.07.2011; 11:18

Niestety, w oczy rzucają się nie ci kulturalni, więc pretensje względem opinii na temat quadowców proszę mieć do - palantów, nie do ludzi , którzy mają prawo się nie godzić na brud , ryk i w końcu zagrożenie ruchu drogowego i nie tylko.
Quadowcom z gatunku „ niech wszyscy patrzą i podziwiają mnie, wszystko mi wolno” , proponuję przenieść się na krowę , będzie jeszcze bardziej pokazowo , a raczej kompromitująco, bo chyba o to głównie chodzi psycholom.

Do szewskiej pasji doprowadzają mnie rozjeżdżone szlaki turystyczne i wściekły ryk w lesie, w górach na kilka kilometrów. Takim palantom życzę wczesnej , dotkliwej głuchoty , najlepiej jeszcze przed trzydziestką.

„12:40, 10.01.2010 /PAP” Quadowcy zniszczyli trasy narciarskie w Szczyrku
NAROBILI NIEBEZPIECZNYCH DLA NARCIARZY DZIUR I KOLEIN

Quady pozostawiają ogromne zniszczenia na stokach
archiwum TVN24
W nocy z sobotę na niedzielę quadowcy zniszczyli około 5 km tras narciarskich w ośrodku Czyrna-Solisko w Szczyrku (Beskidy).
Na trasach do Czyrnej: numer 2 z Małego Skrzycznego i numer 3 ze Skrzycznego powstały dziury i koleiny, niezwykle niebezpieczne dla narciarzy - poinformowali policjanci ze Szczyrku. Trasa numer 2, która była przygotowana na niedzielę, została zamknięta”

„Dzieciaki szaleją na quadach - zabójcach
GROŹNE POJAZDY NA OSIEDLOWYCH ULICZKACH
Archiwalny odcinek programu "Prosto z Polski": 4-latek sprawcą wypadku
Quad, terenowa czterokołowa maszyna zwana wszędołazem, staje się przekleństwem osiedlowych uliczek. Na potężnych maszynach szaleją kilkuletnie dzieci. W Polsce nie ma przepisów, które by im tego zabraniały - alarmuje "Metro".

Takich doniesień jest setki w skali roku,

gaba_

czechowice-dziedzice

Data: 11.07.2011; 11:22

a ludzie listy piszą :
„Niepokojące jest i to, że gdy chcę odpocząć od codzienności, smrodu spalin i hałasów wielkiej metropolii, uciekam do lasu, a tam zamiast odwiecznej ciszy słyszę cały czas wycie silników, które można przyrównać do startującego w niewielkiej odległości ode samolotu odrzutowego. Odbiera nam, rowerzystom, i całym rodzinom pragnących aktywnie spędzać czas - tak ostatnimi czasy promowaną przez wszystkie media i urzędy czynność - przyjemność z weekendowego wypadu lasu. „
Smród spalin, wycie silników, ciągły strach przed potrąceniem - a to wszystko spowodowane przez wąską, ale bez przerwy i szybko powiększającą się grupę quadowców i motocrossowców.
Dlatego też apeluję! Działajmy, póki nie jest za późno! Nie zabraniajmy ludziom ich szaleństw, ale chociaż sprawmy, aby inni czuli się bezpiecznie. Wyznaczmy specjalne obszary dla quadowców i motocrossowców, na które nikt inny poza nimi nie będzie miał wstępu, a oni będą mogli szaleć do woli."

Z rzadka, są i atakie doniesienia:
"Quadowcy sprzątają las!
2008.05.07 Marcin Stachura
Efekt naszej kilkugodzinnej pracy to prawie 3 kontenery śmieci i czyste 220 hektarów lasu!!!
Ludzie kojarzą quady głównie z destrukcyjnym zalążkiem klęski naszej cywilizacji. Czas to zmienić. Mało kto wie, że quad z definicji, to pomocnik leśnika, ogrodnika, GOPRowca czy służb porządkowych, a to, czy jest używany dla motoryzacyjnych przyjemności i zatruwania życia innym, czy do pracy i kulturalnego hobby zależy tylko i wyłącznie od woli i poziomu użytkownika. "

rojal

Czechowice- Dz

Data: 12.07.2011; 06:02

gall a tu masz wycinek z gazety olsztyńskiej odnośnie homologacji o której pisałem i nie udawaj zdziwionego jak by nie wiadomo co to było o kogo się miało tyczyć.
http://moto.wm.pl/Jak-quadem-korzystac-z-drogi-publicznej,19559

rojal

Czechowice- Dz

Data: 12.07.2011; 06:08

dodam jeszcze że obecnie każdy Quad powinien być zarejestrowany a co za tym idzie powinien posiadać rejestrację ,więc jak któryś z nich jej nie posiada to wiadomo że porusza się po drodze publicznej nielegalnie. więcej info na stronie:
http://motokult.pl/nowe-przepisy-odnosnie-quadow/

gaba_

czechowice-dziedzice

Data: 12.07.2011; 19:25

Więc wracamy jak zwykle do wiadomego wniosku , zbyt , zbyt często powtarzającego się w naszym rozbuchanym kraju ?
Gdzie te służby porządkowe, policja ,straż miejska,prawo, przepisy i sprawiedliwi wśród nas ? Hulaj polsaka duszo, piekła nie ma !

Nowi klubowicze

Nikka

Bytomki
w klubie od: 2025.03.25

Medispaw

Czechowice-Dziedzice
w klubie od: 2025.03.24

MCH83

Polska
w klubie od: 2025.03.18

orchid

Czechowice-dziedzice