Forum

Temat: Kablownia, a raczej centrum kult-rozr.

g-ride-back

kaniuff

Data: 10.10.2008; 22:30

Nie mam zamiaru przeglądać reszty forum, bo spam jest we krwi czechowiczan ^^.
Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat tego, co powstanie na miejscu kablowni i terenów 'zielonych' za nią.
Jeśli takowy temat był, to proszę o nakierowanie :D

Pozdrawiam, g-ride [kto pamięta, to pamieta] ;X

cardesign1

czechowice-Dziedzice

Data: 11.10.2008; 13:19

Tak jak napisałeś w temacie... , centrum handlowe.

pozdro...

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 14.10.2008; 00:22

Poczytaj w temacie Grupa Trzymająca Władzę. Zamieściłem tam protokół z Komisji RM. Według mnie, smród na odległość !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Więcej w Baśni Chotowickiej.

Tomky

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 22:18

Ma powstać centrum handlowo-usługowo-rozrywkowe. Coś na kształt Sfery, tylko znacznie mniejsze. Niektórzy spamerzy piszą o hipermarkecie... Wydaje im się, że coś wiedzą, ale robią tylko zamieszanie i zaśmiecają forum.

luck

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:01

Tomky, jeżeli wiesz coś więcej w temacie to podziel się informacjami ze spamerami, bo dla nas ten temat to jest jakaś nowa inicjatywa :-)

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:03

Tomky! Jeśli znasz sprawę, to opisz! Chętnie się dowiem czegoś nowego! Nie obrażaj nikogo, sługo Adonisa!

Tomky

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:14

Słyszałem z wiarygodnych źródeł, że w tej sprawie ma powstać kampania informacyjna dla mieszkańców z prezentacjami koncepcji zagospodarowania tego terenu. Poczekamy zobaczymy. Nikogo nie obrażam, nawet tych "dziwnych forumowiczów". PS. Żuczku, nie jetem Twoim sługą. Bierzesz mnie za kogoś innego z Twojej parafii. Pozdrawiam!

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:20

Tomky- żartowniś, 30 000 m2 to coś naprawdę małego, to właściwie kiosk!!! A zastanowiłeś się ile sklepów padnie, ile rodzin zostanie bez środków do życia ? A czytałeś Baśń o Chotowicach na tym forum? A czy wiesz, że nasz Burgermaister wraz ze swoim przyjacielem, który chce budować ten " kiosk", kilka lat wstecz protestowali przeciwko powstaniu w Czechowicach- Dziedzicach super marketu ? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, teraz przekonują wszystkich jakie to zbawienie dla naszego miasta, taki 30 000 kiosk! Całe centrum miasta umrze! Na Kolejowej będą spacerować krowy, jak 100 lat temu. Co się stało z jednokierunkową? Deptaka się zachciało, a handel na tej ulicy umarł!!!! Ile rodzin straciło dochód? Bajki o małym Inter-marsze(sic!) mogą sobie w buty wsadzić!!! Obłuda i prywata!!!!!!!!!! Jak handlowcy z naszego miasta dopuszczą do tego, sami sobie będą winni!!!! Na Radnych bym nie liczył, oni zapłacą za to później, przy wyborach!!!!!!! HANDLOWCY Z CZECHOWIC- DZIEDZIC !!! NA POSIEDZENIE RADY MIASTA RÓWNYM KROKIEM MARSZ!!!!!!!!!!

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:21

Przecież napisałem- sługo Adonisa, nie drobnego żuczka!!!

venom

Czechowice Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:23

a ja tam lubię połazić po dużym sklepie .

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:29

Ale chętniej chodzę po Kolejowej, a jak chcę połazić po HIPER SUPER EXTRA MARKECIE, jadę do Bielska.

Tomky

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:38

A skąd wiesz co ma być na tych 30.000 m? A pomyślałeś, że będzie potrzebny np. duży parking, jakiś plac i chodnik? Nie myślałeś, że dzięki takiemu centrum mniej ludzi z Czechowic i okolic będzie jeździło do Sfery i innych centrów w Bielsku? Nie zamierzam się spierać dopóki sam nie zobaczę prezentacji propozycji zagospodarowania tego terenu. Handlowcy w Bielsku też się obawiali Sfery i nic złego się im nie stało. Prawda jest taka, że koncentracja usług, handlu i rozrywek wszystkim wychodzi na dobre. Nie widzę natomiast możliwości budowy tam hipermarketu, o którym piszesz. Jest też inna strona medalu. Wychodzi na to, że jesteś drobnym handlowcem... No niestety, konkurencja jest dobra głównie dla konsumenta. Na pewno nie powinieneś odnosić się do tematu aż tak emocjonalnie. Może okazać się, że w nowym centrum nie będzie nikogo z Twojej branży, a wtedy zmienisz zdanie. Poczekaj na szerszą informację i wtedy krytykuj (może wtedy będzie nas dwóch do krytyki).

Tomky

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:44

I jeszcze jedno do żuczka: nigdy Cię nie obrażałem, zgadzam się z Tobą np. w sprawie pomnika, ale sługą nie musisz mnie nazywać - Twoim, czy kogokolwiek innego. Trochę więcej tolerancji dla innych poglądów.

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:50

Tomky! Czuję po skórze, że jesteś blisko związany z tą aferą, i dlatego próbujesz zrobić ludziom wodę z mózgu! Sprawa ma się rozegrać jeszcze w tym miesiącu na posiedzeniu Rady Miasta, a potem będzie po ptakach, żadne protesty nie pomogą, chyba, że CBA !!!!!! Jest też taka opcja, aby ich powiadomić!!! Jak myślisz dlaczego taki im spieszno ? Przecież powinien być wyłożony plan zagospodarowania, a potem w terminie 21 dni mieszkańcy i inni zainteresowani mogą się do niego odnieść. Dlaczego wyłożenie planu zostało powstrzymane? Dlaczego chcą uchylenia uchwały do poprzedniego planu? Bo nie mają czasu, muszą szybko uzyskać zmianę w planie, żeby dobrze i szybko sprzedać, i nawet zapłacić 30 % odszkodowania. Będzie ich na to stać,. bo zarobią NA MIEŚCIE kilka milionów(lekko licząc)!!!!!!!!! Na nas wszystkich!!! Burmistrzem się bywa, czasami tylko jedna kadencję, a żyć trzeba.

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:55

Tomky! Sam zacząłeś, a o sprawie wiem więcej, niż myślisz. Zakładam, że jesteś nieźle zorientowany w sprawie, więc Ci dam tylko jeden ślad- Warszowice! I co ?

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 17.10.2008; 23:56

Tomky! Taki już jestem, czasem mnie ponosi, nie gniewaj się, przepraszam!

Tomky

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 00:00

Na Twoim miejscu zacząłbym od prokuratury. Jeśli wiesz, że zostało popełnione przestępstwo, to sam je popełnisz jeśli nie zgłosisz tego w odpowiednie miejsce. Ze sprawą bardziej jesteś związany Ty, co widać po Twoich ostrych tekstach. Ja chciałbym tylko, żeby nasze miasto rozwijało się, a nie cofało. Od koncepcji do realizacji jest b. długa droga, dlatego Twój stres jest wg mnie zupełnie niepotrzebny. Mądrym ludziom nie da się zrobić wody z mózgu - bądź spokojny :-)

Tomky

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 00:02

Ok. Przeprosiny przyjęte. Język masz cięty, ale pewnie nic się na to nie poradzi :-) Nie wiem o co chodzi z tymi Warszowicami...

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 00:05

Kupić nieruchomość może każdy, nawet jesli za nią nie zapłacił. Dziękuję za podpowiedź z Prokuraturą, ale ja mam swój tok postępowania. I jeszcze raz, nie gniewaj się!

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 00:06

Wybacz, ale nie wszystko na forum!

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 15:52

W dniu 26 06 2006 roku Rada Miasta Czechowice- Dziedzice, podjęła uchwałę nr XLVII/488/06, według której na terenie Czechowic- Dziedzic nie przewiduje się lokalizacji obiektów handlowych o powierzchni sprzedaży większej, niż 2000m2. Uchwała ta została podjęta po interwencji między innymi obecnego Burmistrza, Pana Mariana Błachuta oraz Pana Marka Gałuszki- obecnego pełnomocnika spółki BJG, chcącej budować HIPER MARKET. Panowie ci byli przeciwni powstaniu Marketu, o ile sobie dobrze przypominam "PLUS"
JAK TO SIĘ ZMIENIA PUNKT WIDZENIA, W ZALEŻNOŚCI OD PUNKTU SIEDZENIA, PANIE BŁACHUT?????!!!!!
Następną ciekawą sprawą, jest powstrzymanie wyłożenia gotowego planu zagospodarowania miasta!!!!!! Jakie to rodzi skutki i dlaczego?
Po pierwsze primo(sic):
Plan zagospodarowania powinien zostać wyłożony do publicznej wiadomości, i wtedy zainteresowani mają 21 dni na wniesienie uwag i zastrzeżeń. Po czym należy opracować nowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Czechowice- Dziedzice. Zatwierdzić uchwałą nowy plan zagospodarowania, czyli około roku do półtora. Tak by było, gdyby to normalny obywatel wystąpił z takim wnioskiem
Po drugie primo(sic):
Wyłożenie gotowego planu zostało powstrzymane, aby spółka BJG mogła zrobić swoje w mieście należącym do.....? Właśnie, kogo? Mieszkańców? Chyba nie!!! Jedziemy dalej! Powstrzymano wyłożenie planu, po to, aby wyłączyć z niego teren kablowni, zmienić uchwałę, zabraniającą budowy powyżej 2000m2, prawdopodobnie na sesji jeszcze w tym miesiącu. Znając życie, działkowicze zabezpieczą się przed protestami następującą formułką: UCHWAŁA WCHODZI W ŻYCIE Z DNIEM JEJ PODJĘCIA, czyli pod koniec października, chyba 29!!!!!!! Potem, Szanowni właściciele sklepów i lokali przy ulicy Kolejowej możecie pakować manatki, bo stracicie swoje miejsca pracy i dochody z wynajmu lokali!!!!!! Potem będzie późno na protesty, blokady dróg etc. Na próżno, właściciele okolicznych domów będziecie protestować, budowa ruszy, rozwalą Wam ogrody, domy, Wasz dorobek życia zostanie zniszczony dla biznesu paru znajomków!!!!!!!
A wystarczy się wybrać na sesję Rady Miejskiej, otwartej dla wszystkich, zgłosić chęć zabrania głosu, i to wszyscy, ilu Was będzie, to Wasze, niezbywalne prawo!!!!!! Zapytajcie Burmistrza i Radnych, dlaczego chcą Was zniszczyć? Dlaczego taki pośpiech???? Po trzecie primo(sic):
Artykuł 27 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym mówi wyraźnie, że zmiana studium, czyli planu, następuje w takim trybie, w jakim jest ono uchwalone. Przekładając na prosty język, opisałem to w "Po pierwsze primo"!!!!!!! Nic innego, jak chce się OBYWATELI CZECHOWIC- DZIEDZIC POZBAWIĆ PRAWA, DLA PARTYKULARNYCH INTERESÓW "ELITY CHOTOWIC"

Panie i Panowie Radni!!!!
Nie zawsze się zgadzam z Waszymi decyzjami, często krytykuję je, ale zawsze moim celem nadrzędnym jest równe traktowanie obywateli naszego miasta I JEGO DOBRO!!! Różnię się z niektórymi z Państwa w ocenie spraw i problemów naszego miasta. Jednakże nigdy nie zarzuciłem Wam łamania prawa i naginania go dla własnych interesów!!
Proszę Was, aby tak pozostało!!! Nie zapominajcie, że to obywatele tego miasta Was wybrali, abyście godnie nas reprezentowali!
Obdarzyliśmy Was zaufaniem, wierząc głęboko, że jesteście najlepszymi z najlepszych, najuczciwsi z uczciwych!!!!! Zastanówcie się, skąd ten pośpiech? Dlaczego dla jednych robi się wyjątek, podczas gdy inni muszą zmierzyć się z procedurą i widzimisię urzędników?
Czy my jesteśmy faktycznie przez Was odbierani, jako GAWIEDŹ, potrzebna tylko do oddania głosu????
Zwróćcie uwagę, jak zostaliście wmanewrowani w sprawę pomnika i jakie to skutki przyniosło!!!!
Czy naprawdę leży Wam na sercu dobro mieszkańców?
Ilu handlowców zamknie swoje małe biznesy?
Co z centrum miasta, które umrze?
I w końcu:,
CO Z SZACUNKIEM DLA SAMYCH SIEBIE, PO DWÓCH Z GÓRĄ LATACH GŁOSOWANIE PRZECIWKO SOBIE! TO PRZECIEŻ WY PODJĘLIŚCIE TAMTĄ SŁUSZNĄ UCHWAŁĘ, CHRONIĄCĄ NASZYCH HANDLOWCÓW!!!!!!
Pytań jest całe mnóstwo, ale powoli, na razie tyle!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW CZECHOWIC- DZIEDZIC, KTÓRYM LEŻY NA SERCU DOBRO NASZEGO MIASTA I JEGO OBYWATELI!!!

Tomky

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 17:46

Centrum, w którym będą prowadzić usługi i handel nasi przedsiębiorcy. Żaden hipermarket! Wg mnie trzeba spokojnie rozeznać sprawę, a nie podnosić larum. Myślę, że inwestycja będzie korzystna dla Czechowic. A jeśli chodzi o Kablownię - po prostu jedna firma sprzedała teren innej firmie. Nie widzę w tym żadnej sensacji z udziałem urzędu. Zamiast zakładu przemysłu ciężkiego w centrum miasta powstałoby ładne i nowoczesne centrum usługowo-handlowo-rozrywkowe. Poprawią okoliczne ulice i chodniki. Powstaną parkingi. Ludzie z sąsiednich gmin będą przyjeżdżać do nas. Wg mnie można się z tego tylko cieszyć. Zyskają wszyscy... nawet żuczek ;-)

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 18:22

Kupując zakład nie wiedział, że w naszym mieście jest ograniczenie do 2000 m2?
Podobno od trzech lat robił badanie rynku i nie wiedział?
Wiedział, bo wraz z obecnym Burmistrzem Błachutem w tej sprawie interweniował u Burmistrza Bergera i wice Burmistrza Kwaśnego!
A skąd ten pośpiech?
Dlaczego nie obowiązują tej spółki takie same prawa, jak innych w Czechowicach- Dziedzicach?
Dla jednych zatrzymuje się wyłożenie planu, a inni muszą spokojnie czekać i przechodzić całą procedurę?
Czy mamy w Polsce dwa prawa, jedno dla nas, gawiedzi, drugie dla swoich?
Czy wiesz co to jest monopolizacja?
Po wybudowaniu HIPER MARKETU faktycznie będą powierzchnie do wynajęcia, ale po jakich cenach????? Aby funkcjonować, handlowcy zostaną przez to zmuszeni do podwyższenia cen. Na kim się to odbije ? Zastanowiłeś się ?
A budowa nowego kina w tzw centrum handlowo- usługowo- rozrywkowym?
Czy znasz motywację Burmistrza Błachuta ?
Nowe kino będzie komercyjne, czyli zarabiało pieniądze, a kino Świt będzie wynajmowane na seanse studyjne, czyli już zakłada, że miasto będzie dopłacało do niego. Po cóż więc remont, taniej wyjdzie zburzyć DOM ROBOTNICZY!!!!
Pytań mam mnóstwo, na które w zasadzie znam odpowiedzi, ale chcę, abyście Wy również poznali prawdę!!!
Proszę o czytanie ze zrozumieniem, Tomky!

Tomky

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 18:42

Żuczku, właśnie czytam ze zrozumieniem. Dlatego kiedy pisałeś o pomniku w pełni się z Tobą zgadzałem. Chociaż czasami może nie potrzebnie obrażałeś różnych ludzi. Jeśli chodzi o to centrum, to mam inne zdanie. Na pewno nie ma miejsca w nowym centrum na drugie kino. Jeśli chodzi o ceny wynajmu - takie rzeczy reguluje rynek! Co oznacza, że nie musi być drogo (na pewno będzie taniej niz w Bielsku czy Pszczynie). Umowy są oczywiście wiążące jeśli podpisze je Prezes, a nie pełnomocnik. Nie widzę powodu do strachu, bo nie widzę pośpiechu w tych działaniach. Na razie ma być kampania informacyjna, a później przyjdzie czas na rozmowy. Chyba, że mieszkańcy nie będą przekonani do pomysłu (w tym ja i Ty). Jeśli chodzi o uchwałę dot. metrażu takich obiektów, to pewnie będzie jakaś propozycja. Pamiętam, że na początku lat 90 powstawały na potęgę hipermarkety. Wiele miast, zwłaszcza tych mniejszych podejmowało więc decyzje o ograniczeniach powierzchni handlowej. Dzisiaj są inne czasy, a nowe hipermarkety nie powstają. Ja sam nie chciałbym powstania hipermarketu w naszym mieście. Ale centrum, to co innego.

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 19:16

Żeby nie przeciągać, żadnej dyskusji nie będzie, sprawa ma być zdecydowana na sesji Rady Miejskiej w dniu, o ile się nie mylę, 29 tego miesiąca!!!!!
Następna sprawa: Nie mam nic przeciwko inwestorom, zarabianiu pieniędzy, ale cały czas podkreślam z MIASTEM, NIE NA MIEŚCIE!!!!!!!! Miasto posiada obiekt po byłym APOLLO, dlaczego BURMISTRZ i RADA nie zlokalizują tam centrum ? Miasto zarobiłoby kasę, a tak? Nadal APOLLO będzie straszyć pustką, a miasto będzie płacić ponad 100 000,00 rocznie za ochronę murów! To jest skandal!!!!!!
Kilka lat wstecz Burmistrz z Markiem Gałuszką sami protestowali przeciw otwarciu Super Marketu w naszym mieście!! Co się zmieniło ? Wcześniej nie mieli takich możliwości, jak dziś!!!!

dlaczego123

Czechowice

Data: 18.10.2008; 20:08

centrum handlowe nie znaczy supermarket!! Trzeba to pojecie rozgranczyc!

drobnyzuczek

Czechowice-Dziedzice

Data: 18.10.2008; 23:00

Jeśli chce się uchylenia uchwały, zabraniającej budowy powierzchni handlowych większych niż 2000m2, to co tam powstanie? Jadłodajnia dla ubogich? Nie pisz, aby pisać, pomyśl wcześniej! To naprawdę nie boli!!!!

Nowi klubowicze

Nikka

Bytomki
w klubie od: 2025.03.25

Medispaw

Czechowice-Dziedzice
w klubie od: 2025.03.24

MCH83

Polska
w klubie od: 2025.03.18

orchid

Czechowice-dziedzice