Konto zostało usunięte
Parę dni temu przespacerowałam się tą drogą. Nieodparte wrażenie jest takie, iż ta droga- jej budowa tudzież teraźniejsze jej nieotwarcie - jest ściśle związane z powstająca przy tej drodze inwestycją. Tutaj nawet nikt o zachowanie pozorów nie zadbał- taka swawolna bezkarność i poczucie swobody działań wszelakich.
A dźwig - no weźcie - coś te nasze władze mają czechowiczan za bandę idiotów bez nawet najmniejszego IQ. Może coś jednak w tym jest.....Przecież zgadzamy się na wsio.
Czechowice to Polska w pigułce, a Czechowiczanie to skłóceni Polacy, którzy przez swoje kłótnie pozwalają obrabiać swoje tyły komu się to tylko przyśni.
Zawsze to mówiłam.
Ja tu nienawiści nie widzę. Nosa do pisiorów jak Ty, to też nie mam. Ale wiem, że należy przewidywać i kierować się realiami, a nie gruszkami na wierzbie- bo chyba te owoce miałeś na myśli. Nie ma to z nienawiścią nic wspólnego - jedynie ze zniechęceniem i obywatelskim już na ten moment załamaniem. Tyle.
Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać...
Nie jest to jakimś dziwnym i niebywałym wydarzeniem, iż partie polityczne w trakcie swych kampanii wyborczych, starają się przyciągnąć w charakterze "lokomotyw" różne gwiazdy szoł byznesu, ludzi kultury, celebry itp...po to, by zgromadzić głosy od elektoratu kierującego się argumentacją "blondynki" na wydaniu. Jak się to w większości przypadków kończyło...? Osoby śledzące czasami obrady sejmu, wiedzą doskonale. Żałość panie, żałość....
W tym przypadku - jaka pipidówa- taki miejscowy celebryta. Jaki elektorat, takie kompetencje wybrańca. I nadal pierdoły górą. A gdzie zwyczajna merytoryka sprawowania społecznej roli? Gdzie kompetencje, wiedza, umiejętności. Gdzie "jakieś coś", oprócz "Zostańmy razem" i wiedzy na temat "odżywiania się słońcem". ? No chyba że ta wiedza będzie nam potrzebna, gdy po opłaceniu wywozu odpadów pozostanie nam żywić się powietrzem....a tu...będziemy mieli specjalistę od żywienia się słońcem, o!
A co do pochodzenia - Bielsko - Czechowice... nie tylko to..przecież przez wieeeele lat nasza gwiazda była 10 lat młodsza... Fajnie jest wiedzieć, ze kolejny rajca nie będzie miał skrupułów by nami manipulować. W końcu ma w tym doświadczenie. Pasuje do całości. Smutne to bardzo. Największy naiwniak nie jest już w stanie wierzyć w to, że może być lepiej kiedykolwiek. Takie sytuacje jak ta, tylko tego dowodzą. Niestety.
Za rok następna gala Czechosława. Następne poklepywanie po pleckach, zaściankowa sztampa i tombakowy blichtr. Następny "celebryta" i potencjalny laureat. A dlaczego?...a tam....kogo to...
No to powiem Ci "kapitalisto" ( w kontekście tego co napisałeś o sobie - wybór nicka którym się podpisujesz, jest sytuacją groteskową ), że jeszcze wiele przed Tobą :) Do miana kapitalisty jeszcze Ci dalekooooo. Zapewniam Cię kolego, że nie Ty jeden harujesz jako właściciel firmy po kilkanaście godzin na dobę. Jednak w dzisiejszych czasach jest to syzyfowa praca, jeśli nie masz farta, lub układów. Bez jednego z tych dwóch czynników, to możesz dorobić się jedynie długów i garba .
Powiem Ci tak młodszy kolego....naiwnyś jak dziecko we mgle. Wyjdź z niej i nie zachłystuj się tą zaściankową obłudą. Posłuchaj starszych, trzeźwomyślących, którzy zapewniam Cię, że wiele przeżyli, widzieli, doświadczyli - dlatego mają prawo do takich a nie innych ocen sytuacji.
Drobnyżuczku - z tym się zgadzam, jak najbardziej.
Drobnyżuczku - masz rację, poza jedną kwestią - to o czym piszemy, dotyczy wszystkich opcji, nie tylko jak to nazwałeś - "postsolidarnościowej hołoty"- ktokolwiek by to nie był, z jakiejkolwiek opcji politycznej. Tu sednem jest zaściankowa małość, brak klasy, godności, umiejętności... po prostu lokalne zakompleksienie.
Sęk w tym, że należałoby do rządzenia wybrać ludzi godnych, z wiedzą i doświadczeniem w zakresie obejmowanych stanowisk - i przede wszystkim takich, którzy od zbędnych zaszczytów i poklasku stronią, choćby dlatego, że po prostu tego nie potrzebują. Wiem, że to utopia - ale może to właśnie jest zadanie dla nas - by takich "wyłuskać" spośród nas. Z tym, że to z definicji będzie trudna sprawa, bo przecież tacy właśnie ludzie będą odżegnywać się od taplania się w tej polityczno-zaściankowej brei. Ale można by próbować.
"Spiskowa teoria dziejów" ???? pomyliły Ci się znaczenia. Tutaj jest wszystko jasne i krystaliczne. Wszyscy grają w otwarte karty, nikomu się nawet nie chce bawić w spiski, a wręcz przeciwnie: chodzi o leczenie zapyziałych, zaściankowych kompleksów przez samą wierchuszkę czechowicką jak i przez czechowickich "byznesmenuf" i "przedsiębiorców".
Ktoś już pisał o przysłowiu: "biada , oj biada jak się pan zrobi z dziada" - Gdyby tak nie było, to i tych zbędnych celebracji by nie było, bo nikomu tuszowanie słomy w butach i ugnojonych butów przy pomocy usilnego tworzenia pustego splendoru nie byłoby potrzebne. Klasa, wiedza, mądrość, umiejętności, mistrzostwo.....- one nie potrzebują celebry, orszaków. One same się bronią. To tylko małość, niskość, przyziemność- jednym słowem - zakompleksiona daremność maluczkich ludków - tego potrzebuje. Problem w tym - że to wszystko za NASZĄ KASĘ i to w tak ciężkim dla wszystkich czasie.
I co najważniejsze - do cholery - zero pokory, tylko jeszcze bezczelna buta !
P.S. Czechowice są w takim stanie ( opinia jaką wydają WSZYSCY odwiedzający to miasto jest druzgocąca) , że należałoby zażądać od organizatorów wszelkich celebracji i nagradzania- racjonalnego uzasadnienia nominacji wszelakich. A po uzasadnieniu - weryfikacji ich przez mieszkańców.
Mam nadzieję, że to nie będzie firma, która mechanicznie oczyszcza chodniki już od 5ej rano......
To co się dzieje w tym kraju, to nawet u Monty Python'a byłoby niemożliwe. No bo czy komuś uroiłby się w głowie kiedyś taki scenariusz, że jakiś Portugalczyk opanowuje polski handel?
Ciekawe kto opanuje polski przemysł, kto rolnictwo a kto transport i komunikację... No bo media już wiemy kto ma w łapach od lat.....