Forum

Temat: Niemcy

kaczysko-d...

Czzzechowice

Data: 25.05.2006; 22:39

Jaki macie do nich stosunek? Czy to co zrobili nam w czasie II wojny swiatowej Was poruszylo? Czy moze podchodzicie do tego obojetnie?

Clairvoyant

Czechowice-Dziedzice

Data: 25.05.2006; 22:56

Szczerze mówiąc nie miałem nigdy do czynienia z żadnym niemcem, trudno więc odpowiedzieć na to pytanie. Uważam że nie należy nikogo od razu przekreślać tylko dlatego, że jest niemcem. Niemcy, którzy walczyli podczas II WŚ już w większości nie żyją. Nie można mieć pretensji do ich wnuków. Pozatym nie można oceniać narodu, gdyż jest na tyle dużą grupą ludzi, że istnieją między nimi ogromne różnice.

Mój stosunek do Niemców jest więc obojętny.

gredka

Czechwoice-Dziedzice

Data: 25.05.2006; 23:12

hmm osobiscie uważam że nie powinnismy miec jakichkolwiek uprzedzen do tego kraju bo w koncu to było bardzo dawno temu i w dzisiejszych czasach "ludzkośc niemiecka" niczemu nie jest winna.. więc dlaczego ma teraz "cierpieć"?
DZIŚ....nie powinnismy obarczac winą bezbronnych ludzi, któzy nie mieli żadnego wpływu na to co sie wted działo...
Na lekcjach hostorii gdy nauczyciel opowiadał nam w jak okrutny spsób hitlerowcy znecali sie nad (znów) bezbronnymi ludzmi, klasa momentalnie zamilkła... Wydaje mi sie że każdy to w jakiś sposób przezywa.Powiem szczerze że nie raz miałm łzy w oczach gdy dowiadywałam sie o coraz okrutniejszych "zabawach" hitlerowców.
Moim zdaniem nie powinnismy podchodzić do tego obojetnie bo to w naszym interesie jest aby w jakiś sposób uczcić śmierc wszystkim którzy w tym czasie zmarli...! I nie dopuscić by zapomniec o tym jakże bardzo waznym wydarzeniu!

ja sie na IIwojnie swiatowej nie znam tylko tyle co było na lekcjach historii, ale takie jest moje zdanie na ten temat:)

pozdrawiam:)

Victorious

Czechowice-Dziedzice

Data: 25.05.2006; 23:26

Tamte czasy oceniła juz historia i nie nam je oceniać...
Nie rozgrzebujmy starych ran bo to nikomu nie pomoże a wrecz przeciwnie- zaszkodzi... Stało się, minelo i miejmy nadzieje, ze juz nie powroci... (chociaż patrząc na to co głosi LPR i PiS to odczuwam pewne obawy co do naszej przyszłosci)

ManiekZZZ1

Bestwina

Data: 26.05.2006; 10:52

Tego co sie wtedy stało nie można nigdy zapomnieć, choć nie twierdze że należy ciągle mieć jakiś uraz. Ciekawe jak wam wybiłby ktos rodzine stracilibyście wsszystko i patrzyli jak wasz brat(siostra)umiera zamęczana przez kogos. Pamiec o pzreszłości pomaga nam tworzyć przyszłość. Nie jestem rasistą czy homofobem ale powiem wam że nbiemcy nas traktują jak kogos gorszego....ale z drugiej strony jak my traktijemy rosjan itp.? To niewatpliwie trudny temat. POZDARAWIAM

Devill

Data: 26.05.2006; 13:05

Do tego, co napisał ManiekZZZ1 można jedynie dodać, że nikt nie będzie szanował narodu, który sam się nie szanuje.
Nami podcierał sobie tyłki i podciera nadal prawie cały świat. Prawie nikt z naszych polityków nie powiedział nigdy ostro STOP! Jak więc możemy żądać szacunku od świata, gdy to podobno my wojnę wygraliśmy a od zakończenia wojny prosimy się, żeby łaskawie wpuszczono nas do "wroga" do pracy...
Jeżeli chodzi o rusofibię, to bardziej ją rozdmuchują zakompleksieni politycy, niż nasz naród. Sprawa jest podobna do traktowania Niemców. To, że była wojna, to fakt niezaprzeczalny o którym nie można zapomnieć. Życie jednak toczy się dalej i jak przyszłośc będziemy budować tylko na nienawiści za krzywdy wyrzadzone przed laty, to czemu nie rozpocząć wojny odwetowej ze Szwecją, Rosją, Węgrami i Austrią, Turkami i kto wie z kim jeszcze...
Pamiętajmy jeszcze, że obecnie, to my jesteśmy okupantami w Iraku.
Niemcy są takim samym narodem jak wiele innych. tylko mogliby nauczyć się w końcu mówić po "naszemu". ;)

Clairvoyant

Czechowice-Dziedzice

Data: 26.05.2006; 13:06

Jeśli uważasz Rosjanina za kogoś gorszego, to jednak jest w tobie coś z rasisty, czy raczej nacjonalisty. Jak już pisałem nie można uważać kogoś za lepszego/gorszego tylko ze względu na to, jakiej jest narodowości.

"Pamiec o pzreszłości pomaga nam tworzyć przyszłość."
Tak, ale tylko jeśli będziemy tą przeszłość pamiętać w odpowiedni sposób. Nie ma sensu pamiętać że Niemcy byli źli. Hitler równie dobrze mógł się urodzić w Polsce i wtedy być może polacy by wywołali wojne. Duży sens ma za to pamięć o tym, jak łatwo miliony ludzi dało się zmanipulować jednemu zakompleksionemu człowieczkowi. Dzięki temu możemy starać się, aby coś takiego się nie powtórzyło w przyszłości.

Mój dziadek walczł podczas II WŚ, duża część rodziny zginęła z rąk niemców. Dziedek już długo po wojnie przyjmował delegację z Niemiec. Nie miał żadnych oporów. Później powiedział, że ci delegaci byli całkiem w pożądku i nie widzi sensu w tym, żeby ich nie lubić.

Devill

Data: 26.05.2006; 16:38

Hej- ale Maniek nie napisał, że ON traktuje źle Rosjan.
Poddał jedynie pod przemyślenie fakt, jak niefajnie "my" czyli Polacy (bardzo uogólniając) traktujemy ludzi zza wschodniej granicy.
Ja również poruszyłem temat rusofobii u niektórych ludzi- przede wszystkim u prawicowych polityków, z którym to stanowiskiem się nie zgadzam i już! ( Wizy, zakazy wjazdu i inne)
To, że Stalin, Hitler czy inny tyran i morderca byli przedstawicielami jakiegoś narodu, to oczywiście nie znaczy, że cały naród, często tak samo katowany przez oprawcę jak inne nacje trzeba wybić w pień...

I tutaj widzę, że jesteśmy również jednomyślni... :)

Clairvoyant

Czechowice-Dziedzice

Data: 26.05.2006; 19:48

Wizy itp. to niekoniecznie przejaw rusofobi. Gdyby nie było wiz, do polski jako kraju z wyższym poziomem życia przybyło by pełno emgirantów z rosji. Pogorszyła by się jeszcze bardziej sytuacja na rynku pracy. Tak samo nie można mieć pretensji do USA, że są wizy dla polaków.

Masz rację, maniek napisał że MY źle traktujemy rosjan. Ja jednak nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek potraktował źle jakiegoś rosjanina. Z tego wynika że albo miał na myśli inną grupę niż naród, albo nie jestem Polakiem :) Źle rosjan traktują conajwyżej nasi politycy, ale jak to mówią, "rządu się nie wybiera" ;)

Sliwa189

Czechowice-Dziedzice

Data: 27.05.2006; 10:23

no nie mowcie mi ze Polacy czuja jakas niechec do Ruskich(jako narodu) bo ja tam ich nawet lubie(hehe sa dobrzy w siate) za to do niemcow....trzeba sobie powiedziec szczerze ze to co nam wpajaja na lekcjach hostorii juz od podstawowki musi wywrzec jakis wplyw na to co o nich sadzimy. i tak jak nauczyciele mowia na co niemcy robili itp itd to trudno miec do nich stosunek CHOCBY obojetny!

mark

Cz-Dz

Data: 28.05.2006; 11:23

w mojej opinii największe nieuki tego świata to USA i ich flagi na śmietnikach i skrajnie zdesperowany patriotyzm. Dużo bardziej szanuje Rosjan tam jest naprawde wielu ludzi, którzy coś prezentują a po drugie nie będe mówił kto tak naprawde potrafił sie dorobić fortuny na czymś innym niż zbieraniu śmieci (apropo USA). USA to zbieranina złodzieji i zbirów, którzy w Europie zostaliby ścięci więc uciekli do USA i zajbijali masowo indian. Brak szacunku. Co do Niemców to uważam, że naród jak naród z tym, że na dodatek potrafił zrozumieć ideologie i jeszcze czuć się nadjednostką co dla Polaka jest niewyobrażalne, bo my tylko potrafimy krytykować nawet gdy jest dobrze i wszędzie doszukujemy sie czegoś złego. Nigdy nie wytworzymy silnego państwa.

Clairvoyant

Czechowice-Dziedzice

Data: 29.05.2006; 16:14

"USA to zbieranina złodzieji i zbirów, którzy w Europie zostaliby ścięci więc uciekli do USA"

Nie uważam amerykanów za jakiś super nadludzi których wszyscy powinni naśladować, ale znowu bez przesady. Wielu uciekło do Ameryki ponieważ było innej wiary niż katolickiej, ponieważ jakiś władca postanowił zwalczyć opozycje, czy dlatego, że byli przedstawicielami jakiegoś narodu, który uznano za gorszy. To nie są przecież przestępstwa ;)

Sliwa189

Czechowice-Dziedzice

Data: 29.05.2006; 18:06

mark:"Co do Niemców to uważam, że naród jak naród z tym, że na dodatek potrafił zrozumieć ideologie i jeszcze czuć się nadjednostką co dla Polaka jest niewyobrażalne, bo my tylko potrafimy krytykować nawet gdy jest dobrze i wszędzie doszukujemy sie czegoś złego"

przy okazji jak bys mogl to rozwin swa wypowiedz bo nie bardzo rozumiem:]

mark

Cz-Dz

Data: 29.05.2006; 19:26

Polacy nigdy nie wytworzyli tak silnej jedności narodowej jaką stwarzał system Hitlera. Absolutnie nie popieram tych ideologi aczkolwiek uważam, że naród niemiecki potrafił poczuć się lepszy od innych. Ludzie Ci wierzyli w to, że są narodem w jakiś sposób "wybranym". Polacy nigdy nie byliby w stanie stworzyć czegoś na ten wzór ponieważ my sami siebie uważamy za złodzieji, k.... itd itd. Niemcy mimo, że wiadomo jak to ludzie różnili się miedzy sobą potrafili się zjednoczyć i uwierzyć, że jako naród są czymś znaczącym.
Nie wiem co mogę CI jeszcze w tej materii objaśnić...

Sliwa189

Czechowice-Dziedzice

Data: 29.05.2006; 20:37

coz, jesli uwazasz siebie za k.. i zlodzieja to gratuluje:)

mark

Cz-Dz

Data: 29.05.2006; 22:45

jak nie wierzysz zadzwon sobie na 100 przypadkowych numerów i zapytaj: co państwo sądzą o Polakach... czy Polacy to złodzieje ? ciekawi mnie jaka będzie Twoja mina.... O ile Ciebie nie wezmą za złodzieja, który przed opędzlowaniem domu patrzy czy ktoś w nim jest ;-)

Sliwa189

Czechowice-Dziedzice

Data: 30.05.2006; 22:20

nadal ci gratuluje jesli uwazasz sie za k... i zlodzieja:] gowno mnie obchodzi co mysla o mnie inni.

mark

Cz-Dz

Data: 31.05.2006; 16:49

tyle że Ci inni to własnie Polacy ;-)

Nowi klubowicze

trafajka

Czechowice-Dziedzice
w klubie od: 2025.11.08

konradlebitko

Kraków
w klubie od: 2025.11.03

AnetaD